Ruimtevaart en Technologie

We houden je op de /-^-\ hoogte

The Elegant Universe Marathon

Zondag 17 augustus vanaf 12.00 uur op NPO Doc
Een van de meest duizelingwekkende en opwindende theorieën in de natuurkunde is de snaartheorie. Deze wordt gezien als een mogelijke theorie van alles, die de vier fundamentele natuurkrachten in één universele allesomvattende theorie onderbrengt. In de driedelige serie The Elegant Universe (2003) slaagt presentator en auteur van het gelijknamige boek Brian Greene erin op onderhoudende en toegankelijke manier de kijkers inzicht te geven in deze materie. De serie werd laaiend enthousiast ontvangen en bekroond met zowel een Peabody als een Emmy Award. Documentairekanaal NPO Doc zendt alle afleveringen op zondag 17 augustus achter elkaar uit!

Aflevering 1. Einstein’s Dream
Lang werd de natuurkunde beheerst door twee grote theorieën uit de twintigste eeuw: die van de relativiteit en de kwantummechanica. Maar deze zijn niet verenigbaar met elkaar, waardoor de ontwikkeling van de natuurkunde stagneerde. De snaartheorie biedt een alternatief voor het verklaren van grote kwesties als het begin van het universum. De eerste aflevering van The elegant universe is een introductie tot deze ‘theorie van alles’.
Uitzending op 17 aug om 12.00 uur op NPO Doc

Aflevering 2. String’s the Thing
De tweede aflevering van The Elegant Universe begint met een scène in een bioscoop. De geschiedenis van het universum wordt achterstevoren vertoond, tot aan de Big Bang, het moment waarop ons conventionele model van de werkelijkheid het laat afweten. Presentator Brian Greene beschrijft hoe snaartheorie dit probleem oplost.
Uitzending op 17 aug om 12.53 uur op NPO Doc

Aflevering 3. Welcome to the 11th Dimension
In het derde en laatste deel van The elegant universe laat Greene zien hoe Edward Witten (Princeton Institute of Advanced Study), met hulp van anderen, een revolutionaire draai wist te geven de snaartheorie. Hij verenigde vijf verschillende versies in één theorie, die ‘M-theorie’ wordt genoemd en kwam tot het bestaan van elf dimensies.
Uitzending op 17 aug om 13.44 uur op NPO Doc

Meer informatie over deze serie vindt u hier op onze website.

NPO Doc is te bekijken op de volgende manieren:
Live stream op het internet: http://www.npodoc.nl
Bij UPC Digital op: kanaal 309
Bij CAIWAY op: kanaal 118
Bij Ziggo op: kanaal 212
Bij Interactieve tv van KPN: kanaal 102
Bij Delta: kanaal 35

Geef een antwoord