Ruimtevaart en Technologie

We houden je op de /-^-\ hoogte

Vrouwen in de ruimte

In de herfstvakantie van zaterdag 12 oktober tot en met zondag 27 oktober presenteert Space Expo dagelijks een uniek programma over vrouwen in de ruimte. Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat de eerste vrouw de ruimte in ging. De Russische Valentina Tereshkova verbleef in 1963 bijna drie dagen in de ruimte. Inmiddels zijn 56 vrouwen met 7 verschillende nationaliteiten in de ruimte geweest.

Sinds 28 mei van dit jaar verblijft de Amerikaanse Karen L. Nyberg aan boord van het International Space Station. Volgend jaar zal de Italiaanse ESA-astronaute Samantha Cristoforetti beginnen aan een duurvlucht in het ISS.

Ondanks dat er genoeg dames gekwalificeerd zijn om als commandant, piloot, wetenschapper of toerist de ruimte in te gaan, is slechts 10% van alle ruimtevaarders vrouw. In de beginjaren van de ruimtevaart werd er nogal laatdunkend gedaan over vrouwen in de ruimte. Zij zouden goed zijn als poetsvrouw en gezelschapsdame. Inmiddels hebben vrouwen bewezen zeker niet onder te doen voor hun mannelijke collega’s. De emancipatie van de vrouw in de ruimtevaart levert bijzondere verhalen op. Zo hebben vrouwen al de meest complexe reparaties uitgevoerd in de ruimte en het ruimtestation gered met een simpele tandenborstel. Maar ook de ruimtevaart vraagt zijn tol; vier vrouwen vonden tot nu toe bij twee verschillende space shuttlevluchten de dood.

In de presentatie “Rocketladies” wordt niet alleen hier aandacht aan besteed, maar ook aan meer aardse zaken als relaties, kinderen krijgen, jaloezie en spionage! Programma herfstvakantie Dagelijks om 11.45 uur en 14.30 uur wordt de presentatie “Rocketladies, vrouwen in de ruimte“ gegeven. Deze lezing is geschikt voor bezoeker vanaf 12 jaar. Jongere kinderen worden uitgedaagd een ruimtevaartuig van Lego te bouwen en verdienen daar een leuke prijs mee. Naast een lezing wordt dagelijks een boeiende film over het leven van Valentina Tereshkova vertoond. Ook kunnen bezoekers tijdens de herfstvakantie iedere dag per SpaceTrain ESA-ESTEC bezoeken.

Space Expo is in de herfstvakantie dagelijks open van 10.00 – 17.00 uur. Ter gelegenheid van 50 jaar vrouwen in de ruimte hebben alle meisjes en vrouwen in de herfstvakantie 50% korting op de normale toegangsprijs van Space Expo.

Meer info: Space Expo

Geef een antwoord