Ruimtevaart en Technologie

We houden je op de /-^-\ hoogte

Wat eten we aanboord het ruimtestation?

Er zijn dingen die we hier elke dag doen, sommige zelf meerdere keren per dag. Eten valt in deze categorie. Het eten aanboord het ruimtestation ISS is ruim voldoende en lekker, als je rekening houdt met de hindernissen die we moeten nemen. We hebben geen koelkast en moeten we vaak lang met onze voorraad doen voordat die aangevuld wordt. Alles wat we eten is voorgekookt. Maar we eten hier goed ook al is het geen top restaurant. Het voedsel is er in allerlei vormen. Gedroogd voedsel is verpakt in plastiek containers of ‘zakken’ met een kurk. Onze keuken heeft niets dat op een fornuis lijkt. Als het tijd is om te koken gebruiken we een speciale machine. De machine heeft een naald en wordt in de kurk gestoken. Dan kies je een bepaalde hoeveelheid heet water (aangegeven op de verpakking) die dan door de kurk in de verpakking wordt gebracht. Als het vullen klaar is wordt de naald uit de kurk getrokken en sluit de kurk zich om lekken te voorkomen. Dan knijpen we dan in de zak zodat het water gelijk verdeeld wordt gedurende 5 tot 15 minuten, afhankelijk van het type voedsel, en dan viola, eten! Een ander soort voedsel wordt ‘thermo-gestabiliseerd’ genoemd of met wat minder dure woorden ingeblikt. Ze noemen het waarschijnlijk thermo-gestabiliseerd omdat er geen blik aan te pas komt (en het klink meer ruimtevaart-achtiger). In plaats van blik worden er aluminiumfolie zakken gebruikt. Als je in het militaire dienst hebt gezeten dan heb je waarschijnlijk dit militairvoedsel (MKE of Maaltijd Klaar voor Eten) gegeten. De inhoud is een olijf groene drab, zoals camouflage kleuren (zodat de vijand je niet kan zien als aan het eten bent) niet echt handig voor in de ruimte maar we moeten ermee leren leven. De helft van het voedsel wordt geleverd door de NASA de andere helft door het Russische Ruimtevaart Agentschap. De Russische thermo-gestabiliseerd voedsel is niet groen van kleur en zit in blik. Ze noemen dit ingeblikt voedsel. En een derde type voedsel is in natuurlijke vorm. Daaronder vallen krokante chocolade, crackers, koekjes, tortilla’s (geen brood want dat kruimelt te veel), verschillende soorten noten en andere zoetigheid. Drank komt ook in een zak en wordt net zoals het gedroogde voedsel bereidt. We hebben verschillende soorten fruitsappen, thee, koffie en water natuurlijk. Het samenstellen van het menu gebeurt lang voor de ruimtevlucht. Tijdens de training krijgen we verschillende soorten voedsel te eten van het NASA voedsellaboratorium en van het Gagarin Cosmonaut Training Center vlakbij Moskou. Aan het eind hebben we bijna alles geproefd en hebben we een keuze uit zo’n 200 producten. We geven alles een cijfer van 1 tot 9 (9 voor het best). Met behulp van deze cijfers wordt een menu gemaakt voor vier maaltijden per dag, drie gewone maaltijden en een snack. We krijgen twee Russische maaltijden per dag en twee Amerikaanse maaltijden. Om de dag wordt de volgorde gewisseld. Het menu is voor tien dagen dan wordt de cyclus herhaald. Als ons menu is samengesteld dan eten we twee weken (vijf dagen in Houston en vijf in Moskou) alleen maar maaltijden van ons menu om er zeker van te zijn dat we het lekker vinden. In theorie zit het allemaal wel goed. Maar aanboord, als je hongerig bent, dan kies je gewoon iets uit de voorraadkast wat je op dat moment lekker vind. We ontbijten niet vaak samen (mijn ontbijt bestaat uit sap en koffie), maar hebben we vaak in de middag een pauze van een uur en eten we samen en we dineren bijna altijd samen.Wie er op dat moment vrij is ‘kookt’de maaltijden door de Russische blikken in een speciale oven te zetten of de Amerikaanse zakken in de oven te leggen die meer op een koffer lijkt. Als je iets speciaal wilt dan kun je dat zelf in de oven leggen. Bijna iedereen maakt zijn gedroogde maaltijd zelf klaar. Voor de maaltijd kun je kiezen uit blik, zak, gedroogd of een combinatie van alle drie. De maaltijden zijn het enige moment dat we kunnen praten. Tijdens een werkdag zijn we te druk met onze eigen taken vaak in verschillende modules van het ruimtestation. Het gebeurt regelmatig dat ik de hele ochtend of middag Misha niet zie omdat hij het grootste deel van zijn tijd op het Russisch gedeelte van het ruimtestation aan het werk is. Onze maaltijd gesprekken variëren van technisch (hoe was jouw ochtend?) tot politiek (meestal ’s nachts). We moeten het helaas wel doen zonder een goed glas wijn bij de maaltijd (als we over politiek praten). Het hoogtepunt van onze culinaire maaltijden is het voedsel dat door onze familie en vrienden wordt gestuurd, de zogenaamde ‘Bonus’ containers of zakken. Dit voedsel is niet gedroogd of thermo-gestabiliseerd. Het is gewoon zoals je kunt kopen in de winkel. De regels zijn dat je bijna alles wat je in de winkel kunt kopen mag ontvangen (het moet natuurlijk wel aan de luchtvaartregels voldoen) en dat is een redelijke regel. We hebben gesmuld van de meest uiteenlopende gerechten zoals de mosselen en ansjovis van Jamón Serrano uit Spanje, Pâté de foie gras uit Frankrijk en pompernikkel brood uit Duitsland en natuurlijk Zwitserse chocolade. ˇBuen provecho! Bron: Michael Lopez-Alegria, ISS commandant Expeditie 14

Geef een antwoord